Drága Asszonytársak, Kedveskéim!

Amennyiben ti is negyvenes nők vagytok, bizonyára tapasztaltátok már, hogy egyre fiatalabbak a kollégák! Kikérem magamnak, hogy kis híján nagycsoportosokkal kell felvennünk a munkahelyi versenyt, mind külcsín, mind belbecs tekintetében.
Egyrészt igazságtalannak tartom, hogy amíg ők ebédidőben azon filóznak, hol mulassák végig a péntek éjszakát, én reménytelenül merengek a hatodikos felvételi feladatok felett. Másrészt amíg ők push-up melltartóval pumpálják még magasabbra a tetszési-indexüket, addig én hasleszorító bugyival próbálom ugyanezt elérni. Harmadrészt diszkriminatívnak tartom, hogy olyanokkal kell versengenünk, akik már a bilin is szelfizték magukat, miközben én hatodikban láttam először hétzenés kvarcórát.

Így aztán arra gondoltam, szükségünk lenne egy útmutatóra arról, hogy vehetjük fel a kesztyűt a munkahelyünkön leledző huszonévesekkel. Íme, egy kis gyorstalpaló:

Két fő irány közül választhatunk: vagy ugyanúgy próbálunk viselkedni, mint ők ("one team" taktika), vagy vállaltan teljesen másképp ("old fox" taktika).

"One team" taktika

Először is muszáj alaposan megfigyelnünk az ellenfelet, vagyis a huszonéves munkavállaló csajokat és ezek után át kell vennünk a szokásaikat.

1. Szóhasználat: igyekezzünk minden mondatunkban elejteni legalább egyszer a következő szavak valamelyikét: multibranding, reszponzív, cost-effective, cukker... Lehetőleg igen sok angol szót használjunk akkor is, ha tökéletes magyar megfelelője is van.

2. Írásbeliség: a legfontosabb teendőnk, hogy azonnal dobjuk ki a helyesírási szótárt és következetesen írjunk minden személyes névmást és a lehető legtöbb köznevet nagybetűvel. Példamondat: A Főnöknek mindig Igaza van, még ha Ő nem is tud Róla.

3. Technológiai ismeretek: nos, e téren nyilvánvalóan hatalmas fölényben vannak, így itt max. az időhúzásra játszhatunk. Ha büszkék vagyunk rá, hogy egy táblázatban ki tudtunk vastagítani egy sort, de itt megáll a tudásunk, komolyabb feladatoknál jelentsük be, hogy ezt majd home office üzemmódban elvégezzük és este adjuk ki házifeladatként a hetedikes gyereknek.  Érdemes alapszinten elsajátítani a prezentáció készítést is, hiszen sokkal komolyabban vesznek a meetingeken, ha 19 dián keresztül mondjuk el, hogy alapvető célkitűzésünk a cég bevételeinek kimaxolása, a lehető legkevesebb kiadással. Ettől az eredeti gondolattól el fognak ájulni! 

4. Hatékonyság: muszáj lenne megtanulnunk a kényelmes, ráérős munkavégzést. Ráadásul úgy, hogy szinte végig elfoglaltnak tűnjünk. (Ez azért fontos, mert míg mi anyukaként megtanultuk, hogy mindent a lehető leggyorsabban és szinte azonnal elintézzünk, addig egy huszonéves szingli mindenre ráér, nem siet haza és képes este nyolckor is emailt küldeni.)
E téren szintén a technikát hívjuk segítségül: eszeveszetten meredjünk a képernyőre - attól függetlenül, hogy az éves elszámolást vagy a Mindmegette.hu oldalt böngésszük. Szinte percenként pittyenjen a telefonunk egy olyan üzenettel, amit azonnal meg kell válaszolnunk. (Senki sem fogja tudni, hogy a Facebookon írta meg a barátnőnk a tuti bejgli receptet.) Ha pedig szeretnénk normális emberi időben elindulni a gyerekekért, jelentsük be, hogy fontos külső tárgyalásra megyünk.

5. Öltözködés: ha nincs pénzünk teljesen megújítani a ruhatárunkat vagy nem tolerálja a térdünk a platformtalpat, minden ruhadarabunkra mondjuk azt: egy special vintage boltban jutottunk hozzá.

"Old fox" taktika

Ha nem bírjuk az előző lépéseket kivitelezni, kénytelenek leszünk mindent a régiben hagyni. Esetleg megpróbálkozhatunk mindehhez egy sejtelmes, "mindent tudok" mosolyt elhelyezni az arcunkon.
Ugyanakkor végiggondolva a lehetséges kimeneteleket: ezt a taktikát csak azoknak ajánlom, akik megkerülhetetlen vezető pozícióban dolgoznak. Vagy övék a cég.