Kötelező könyvek

Drága Felebarátaim!

Tele van a net olyan ajánlókkal, amelyek felhívják a figyelmünket arra a 10/20/48/123 könyvre, amelyeket el kell olvasnunk 18/25/50/130 éves korunkig. Nos, töredelmesen bevallom, én szeretek olvasni (becs' szó, szoktam is), de nincs az az ajánló, amelynek hatására nekiugranék a Perzselő szívek vagy a Nedves tájak (18+) c. örökbecsűeknek. Arra sem érzek kimondott késztetést, hogy még egyszer végigrágjam magam az Egy magyar nábobon és szégyenszemre bevallom, Az öreg halászt sem tudtam végigolvasni.

Bármennyire is trendi, nem szakácskönyvekkel szoktam lefeküdni. E téren iszonyúan régimódi vagyok, Horváth Ilona töltött csirkéjénél leragadtam, a szakácskönyve viszont annyira sárga és rongyos, hogy tényleg csak 5 percig nézek rá, amíg felfogom a ragulevest.

A szürke ötven árnyalatát direkte angolul vettem meg, gondoltam, összekötöm a kellemest a hasznossal és egy kis mamipornón szórakozva felfrissítem angoltudásom. Sajnos azonban a kulcsfontosságú szavak felét sem értettem, így kb. 50 oldal után ezt is feladtam. (Hogyan lehetne úgy élvezni egy irodalmi alkotást, hogy nem értem, bilincsbe verték-e a főhőst vagy egy körtefához kötözték...?)

Régebben kifejezetten nagy barátja (pontosabban barátnője) voltam a lelkizős, önsegítős könyveknek. Igen, azoknak, amelyek megmondják, hogyan kellene segíteni magamnak, hogy az Isten is megsegítsen, illetve egyszer s mindenkorra felszólítanak, hogy azonnal szeressem meg magam, mert különben senki más nem fog szeretni. Miután jól megtanultam belőlük, hogy azt kapom vissza a külvilágtól, amit én magam sugárzok, Coelhoval együtt ezeket a gyöngyszemeket is félretettem. Jól jönnek majd szenilis öreg napjaimban.

Ugyanakkor életem első 40 évében számos olyan könyvnek hasznát láttam volna, amelyet azonban sohasem láttam megírva. Íme az én hiánypótló Top 10-es listám 40 éves nőknek:

1. Körte és narancs
(Minden, amit tudni akarsz a fenekedről és a cellulitiszedről, de nem mered megkérdezni)

2. Lopott 4 percek nyomában
(Kisgyermekes szülők nemi életéről röviden)

3. Receptkavalkád trappista sajtra és virslire
(Változatos vacsorák elképesztően válogatós gyerekek anyukáinak)

4. Útmutató az ötödikes matekkönyvhöz
(Kézikönyv azoknak a szülőknek, akik Vekerdy Tamás nyomatékos felszólítása ellenére segítenek a háziban)

5. Lesz ez még így se!
(Kiskamasz fiúgyermekeket nevelők elsősegélykönyve)

6. Élére vasalva
(Bentlakásos katonai kiképzőtáborok 8 éves kortól)

7. Family management
(Logisztika tankönyv nagyi nélkül boldoguló anyukáknak)

8. Null- vagy mínusz kalóriás fogások
(Avagy hogyan fogyjunk 5-6 kilót 24 óra alatt?)

9. Mi leszek, ha nagy leszek?
(Pályaválasztási tanácsadó életközepi válság idején)

10. Jó az öreg a háznál
(Hogyan tegyünk magunkat nélkülözhetetlenné a munkahelyünkön, 10-15 évvel fiatalabb kollégák közt)

11. Vénülő kezed
(A csábítás trükkjei 20 együtt töltött év után)