Szeretsz?

Kedves Tudásra Szomjazó Barátaim!

Itt az ideje, hogy végiggondoljuk, milyen is a mi szeretetnyelvünk. Illetve milyen a párunké. (Mármint ha ez utóbbi érdekel bennünket egyáltalán.) Arra gondoltam, eljött az idő, hogy felszámoljuk az erősen elharapódzott érzelmi analfabétizmust, és jelentősen feljebb tornázzuk az EQ-szintünket. Ez utóbbi az érzelmi intelligencia mérőszáma, és azonnal megnyugtatok mindenkit, hogy ha idáig olvasgatta ezt a blogot, akkor az EQ-ja egészen biztosan több 10-nél. 

Szóval, a szeretetnyelvekről lesz szó, utalva Gary Chapman- Ross Campbell méltán világhírű könyvére. Csak egy kicsit jobban a realitásra hangolódva. Lássuk, mely 5 szeretetnyelvet nevezi meg a szerzőpáros a szakirodalomban!
1. testi érintés
2. elismerő szavak
3. minőségi idő
4. ajándékozás
5. szolgálatkészség / szívességek

A bejegyzés első részében vegyük górcső alá az első kettőt és oszlassuk el az olyasféle tévhiteket, miszerint a minőségi időt feltétlenül egymással kell tölteni. Ugyan már Feleim, ne legyünk naivak! Íme, a véresen komoly valóság.

Ha a nő szeretetnyelve a testi érintés

A legalapvetőbb igényed nyilván az egyórás esti talpmasszázs. (Azt hiszem, ezt az ENSZ is deklarálta, mint a nők elidegeníthetetlen jogát, így teljesen jogos az igény.) Ez a legkevesebb, amit a párodtól elvárhatsz. Egyes esetekben szóba jöhet a nyak- és a hátmasszázs is, bár ha ez hiányos öltözékkel jár, esetleg félreviheti a hímnemű beszűkült gondolkodását. 
Eme szeretetnyelv megnyilvánulásaként joggal várhatod még a kedvesedtől a reggeli cirógatást, a szerelmes ölelést, illetve a találkozások alkalmával kilehelt kézcsókot. Mint minimumot.

Ha a férfi szeretetnyelve a testi érintés 

Mit is kívánhatna e téren egy férfi? Nyilván, hogy vakarjuk meg a hátát, ha viszket; veregessük vállon, ha megszerelte a csöpögő csapot és hogy segítsünk neki felhúzni a gumikesztyűt - mosogatás előtt.
Amikor igazán kiérdemli - például az esti talpmasszázst követően vagy a strandon, ha másfél órás sorban állás után hozott egy lángost - a férfinak kifejezetten jólesik, ha kinyomkodjuk a mitesszereit, pattanásait. Tegyük hát meg, hadd érezze, hogy szeretjük!

Ha a nő szeretetnyelve az elismerő szavak

Ez egy igazán egyszerűen megfejthető kód. A nőket dicsérni kell és kész. Hiszen erre lépten-nyomon okot is adunk. Érdemes dicsérni, amit főzünk. Ahogyan kiteregetünk. Ahogyan beosztjuk egy egész család életét - percre pontosan. Ahogyan kijövünk a fizetésünkből. Dicsérni kell az új ruhánkat, a frizuránkat és a jól sikerült epilálást. Nagyon fontos elismerni a munkánkat - ha már nem kapunk érte annyit, mint egy férfi. És még valami! Nincs az az intelligens nő, aki azt választaná, hogy az IQ-ját dicsérjék, ha egyszer dicsérhetik a szépségét is.

Ha a férfi szeretetnyelve az elismerő szavak

Ez már egy nehezebb dió. Hiszen vagy elvtelenül dicsérgetünk nyakra-főre, vagy csak a valódi teljesítményt értékeljük - ez meg viszonylag ritkább. Dicsérjük hát azt, amit lehet. A férfi szemszínét. A szép új nyakkendőjét, amit tőlünk kapott. Értékeljük, ha ebéd után nem találunk a pólóján paradicsomos káposzta foltokat - a cérnametélt felett. Ha félóra keresgélés után végül megtalálja a sajtreszelőt. Ha 4 hónap után eszébe jut, hogy új izzókat vegyen a kiégettek helyett. Dicsérgessük tehát, jól fog esni neki. Végülis is, a férfi is ember...