Minek azt méregetni?

Aranyoskáim!

Valljuk be így, egymás közt, hogy sokan küzdünk néhány plusz kilóval. 40 fölött mintha egyetlen éjszaka alatt képes lenne egy újabb fodor megjelenni a szoknyánkon, a derekunkon, és szinte hangosan felkacag, amikor felülésekkel próbálkozunk megszabadulni tőle. (Ezen rettenet alól természetesen kivételt képez Sarah Jessica Parker és minden olyan kommentelő, aki éppen most készül bepötyögni, hogy ő bizony 47 éves és nem sokkal több kiló… Nekik ezúton is gratulálok!)

Ezzel a szörnyű jelenséggel a napokban szembesültem újra, amikor egy könnyednek szánt mozdulattal próbáltam felrántani az ünneplős fekete nadrágom zipzárját. Nem ment könnyen. Sőt nehezen ment. És ezt azért kérem ki magamnak, mert tavaly még övet is fel kellett vennem hozzá.

Szóval, ekkor kezdtem el azon töprengeni, miért is kúsznak fel olyan könnyedén a kilók egy bizonyos életkor felett. Természetesen attól eltekintve, hogy lelassul a test agyagcseréje, és azt a tevékenységet, amelynek elvégzéséhez korábban bekebelezhettünk egy fazék töltött káposztát, ma már egy almacsutkával is elvégezhetnénk. Ellenben mi maradunk a töltött káposztánál. Ez a magyarázat - bár sokak szerint tudományos és kielégítő is -, mégsem tűnt elégségesnek számomra, hiszen ha elfogadnám, be kellene látnom, hogy én vagyok a hibás…

Tehát elkezdtem töprengeni, milyen más okok létezhetnek és a következőkre jutottam:

  1. Csökken a magasságunk
    Legalábbis én a magam részéről egészen biztosan alacsonyabb vagyok. Két-három évvel ezelőtt például a fiamat még a hónom alá csaptam, ma viszont már a fejemre könyököl.

    2. Emelkedik a puncsszelet energiatartalma
    Arra gyanakszom, hogy a cukrászok egy szabadkőműves páholyban egyesültek a Moletti Divattal, és azóta egymás malmára hajtják a vizet. Ugyanilyen titkos és mély összefüggéseket vélek felfedezni a császárszalonna termelők és a fogyókúrás italpor gyártók közt. Szerintem előbb-utóbb egybe is csomagolják a két terméket.

    3. Egyre több a termékmegjelenítés
    Szerintem a tévéműsorokban elhelyezett termékmegjelenítés az egyik legjobb reklám. Mivel azonban a legritkább esetben helyeznek el egy almát termékként a sorozatokban, többnyire chipset és cukros üdítőt szoktam megkívánni a tévé előtt. Bár a Sztárban sztár alatt inkább egy jó erős kávéra fáj a fogam az ottani megjelenítés miatt, ettől visszatart a rémisztő gondolat, hogy ha nem tudok majd aludni, egész éjjel azon töprengek, hová rejthette az uram a dugi csokit.

    4. Nem hagyjuk kárba veszni az ételt
    Egész biztosan a szüleim születési időpontja az oka (mindketten a háború alatt születtek), de én egyszerűen fizikai rosszullétet érzek az étel pocsékolása miatt. Ezért aztán a gyerekek maradékait éppúgy eltüntetem, mint a tegnap lejárt joghurtot. Képes vagyok négy napig csülkös bablevest enni, csak hogy ne kelljen kiönteni.

Mindezeket egybevetve, tulajdonképpen szinte kivédhetetlen a növekvő testtömeg-index. Ha pedig ezt elfogadjuk, lassan érdemes elgondolkozni a gyomorgyűrű létjogosultságán. Bár egy gyomorgyűrűs ismerősöm szerint igaz ugyan, hogy a zöldségleves darabkáit nem tudja lenyelni, de a csoki azért egész jól lecsúszik úgy is...