business-woman-eating-chocolate.jpg

Drága Sorstársaim!

Van-e olyan asszony a földtekén, aki nem tapasztalta azt a fordított arányosságot, amely az életkor előrehaladása és a büntetlenül elfogyasztható élelmiszer mennyisége között áll fönn? (Magyarul: 40 évesen már nem ránthatjuk magunkra a hűtőt este tízkor, hiszen már egy kiadósabb Hamlet-szendvics elfogyasztása is újabb fodrot jelent deréktájon.) Nem volt ez mindig így.

A napokban jutott eszembe, hogy 30 évvel ezelőtt az anyukám által készített "Zöld" nevű süti volt a kedvencem. Azért hívtuk így, mert a "tésztáját" zöld színű keserűmandula aromával színezte meg a mama. A tészta szót azért tettem időjelbe, mert szerintem nagyjából 70-80 deka kristálycukorból, néhány tojásból és talán darált kekszből állt. Ezt töltötte meg édesanyám főzött csokoládékrémmel... Ebből falatoztam tehát desszertként és nem féltem. Akkor még vakmerő és bátor voltam.

Mára határozottan elgyávultam. Nem merem kenyérrel tunkolni a pörköltszaftot; ahányszor leugrom egy kisboltba lekváros fánkért, végül mindig rozskiflit teszek a zacsiba; ha nagyokat nyelek a töpörtyűhalmok láttán, azonnal felvillan előttem a kalóriatáblázat; és képes vagyok több száz métert kerülni, csak hogy ne állja utamat Zugló legnagyobb gombócát áruló fagyizója.

De mivel nem lehet állandó rettegésben élni, kidolgoztam néhány önvédelmi szabályt, amellyel megkönnyíthetem az életemet:

1.  Az állva, sétálva, utcán illetve tömegközlekedési eszközön elfogyasztott táplálék nem számít. Nulla kalóriával tüntetendő fel a táblázatban.
2. Bárki bármit mond, az italoknak egyszerűen nem lehet kalóriatartalma. Nincs és kész.
3. Az ananász igenis mínusz kalóriás. Vagyis minél többet eszel, annál több zsírt égetsz. Ez a Pina Coladára is vonatkozik!
4. A ropi nem számít chipsnek. A sós puffasztott kukoricarudacskák sem számítanak chipsnek. A Chio ... nos, ez kivétel- tehát nyilván erősíti a szabályt.
5. A csípős paprikában található kapszaicin erős zsírégető. Tehát ha harapsz belőle a zsíros kenyérhez, a paprika közömbösíti a zsírt - vagyis ez így nulla kalória. (Fontos tudnotok, hogy nemrég rábukkantam egy chilis kesudió-mogyoró snackre, ami az egyik legnagyobb találmány lehet az utóbbi évtizedben. Akit érdekel, annak megírom, melyik üzletben kapható.)
6. A mérlegelésre legjobb időpont a kora reggel, vécéhasználat után. De a legeslegjobb és mértékadó eredmény egy hányós-fosós (bocs!) vírus bekapása utáni 3. napon keletkezik...