Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végleges búcsú a plusz kilóktól!

49.jpg

Drága Sorstársaim, Ti, Akik Velem Együtt Holnap Kezditek A Fogyókúrát!

Valljuk be egymás közt, ez a pár fokos lehűlés meghozta az étvágyunkat. Hiszen a hőségben mintha elpárolgott volna az éhségünk is: egy kis lángos, egy gyros-tál, fél liter jégkrém - és szinte már dugig voltunk. Amint azonban a hőmérő higanyszála 30 fok alá zuhan, az ember azonnal megkíván egy gulyásleves- rántott hús - franciakrémes összeállítást, és vége az egész nyáron át tartó önkínzásnak...

A fogyókúrákkal ugyanis a legnagyobb baj, hogy a fogyás csak a kúra ideje alatt érzékelhető, és mivel egy kúra nem tarthat a végtelenségig (máskülönben életmódnak kellene hívni, ami - lássuk be - nevetségesen utópisztikusnak hangzik), a kilók a kúrázás utáni percekben rejtélyes módon visszakúsznak. Így aztán kézenfekvő, hogy a fogyókúra mint olyan, egy nagy hasztalanság, és más módon kell megszabadulnunk a feleslegtől. 

Vannak, akik a rendszeres mozgásra és a zabálás féken tartására esküsznek, de én már rég túl vagyok ezen a badarságon... hiszen, mint például a paleolit híveitől tudjuk, akár két pofára is tömhetjük magunkba a kacsacombot párolt káposztával, ugyanis csak azzal vágjuk taccsra az alakunkat, ha a maradék finom zsírt egy kis kenyérrel kitunkoljuk. Kikanalazni ér!
A mozgással kapcsolatban pedig azon álláspontot fogadom el, hogy bőven elég, ha buszozás helyett egy darabon sétálunk és/vagy a lift helyett a lépcsőt használjuk. Sajnos, metróval és villamossal közlekedem és a földszinten lakom. Vagyis lássuk be, ez is ugrott!

Más, kevésbé drasztikus módszerekhez kell hát folyamodnunk, különösen annak fényében, hogy a negyedik x környékén a zsírégetéshez már kevésnek tűnik, ha kifekszünk a tűző napra. Éppen ezért vagyok lelkes rajongója a kissé talán drágább, de emberbarát és hatékony megoldásoknak.

- Imádom azokat a szereket, amelyek segítségével a  "legnagyobb sztárok 70 évesen is felvehetik a versenyt a 20 éves fitness modellekkel". Szívesen fizetek akármennyit azokért a kapszulákért, amelyekkel a "vásárlók visszajelzései szerint néhány hét alatt néhány kilót lehet fogyni". Ráadásul tökéletesen megbízom a gyártóban, ha azt mondja, hogy a fogyáshoz elég a kapszula, amelynek hatását egy kicsit azért fokozza a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés". De nem kötelező!

- Rajongok azokért a csodabogyókért, amelyek hiteles before-after képekkel igazolják hatékonyságukat. A bizalmamat még az sem rengeti meg, ha a képek láthatóan Floridában készültek, feliratuk szerint azonban L. Gézáné (37) mutogatja egyre csontosabb bájait. Ugyanígy nem zavar, ha csak egy hájas has - kockás has összehasonlítást látok, hiszen a képeken nyilvánvalóan látszik a drasztikus fogyás. Amikor pedig valami "stockphoto" felirat szerepel egy-egy ilyen before-afteren, azt nem is értem...

- Az évszázad felfedezésének tartom azt a kapszulát, amellyel anélkül lehetünk izmosak, hogy akár csak egy kétkilós súlyzót megemelnénk. Nem ismerem a pontos hatásmechanizmust, de el tudom képzelni, hogy a szer segítségével álmomban a háj ádáz küzdelmet folytat a muszklikkal és én már csak arra ébredek, hogy egy fodorral kevesebb van a derekam körül, a pizsama viszont feszül a deltámon. Ha beválik, az uramnak is beszerzek egy ilyet!

- Legjobban azonban azt a szert szeretném kipróbálni, amelyről azt ígérték a hirdetésben, hogy olyan csontsoványra fogyhatok, mint Angelina Jolie. Minden vágyam, hogy a lábszáramon ne lehessen megállapítani, hogy az ütőerem vagy a sípcsontom dudorodik-e ki. Kerül, amibe kerül, ha egyszer fogyaszt...!

 

Tovább

Ettől a cukiságtól elolvadsz!

Drága Barátnőim!

Bevallom, hogy trükköztem a címben: a fenti illusztráción kívül nem fogok több cuki képet beilleszteni a szövegbe. (Bár lehet, hogy ha így tennék, sokkal többen nézegetnék a blogot...) Az vettem ugyanis észre, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva a cuki, cumizó francia bulldogra 2.340.000 like érkezik, míg egy kortárs magyar költő szabadversére 12. 

Szóval, kifizetődő cukiskodni. Külön rovatok épülnek a cuki képekre, fotókra, és akár egy megyényi embert meg lehet mozgatni azzal, hogy megszavaztatják velük, hogy az ugróegér vagy a vécébe kakiló malacka az aranyosabb. Persze, ha felidézem magamban azt a délutánt, amikor egymás után nyolcszor néztem meg videón, amint egy hörcsög begyömöszöl a szájába majdnem egy egész, radíros végű ceruzát (látnotok kellene, milyen édesen kidudorodik a pofazacsija a bal oldalon), kezdem sejteni, miért rajongunk a cukiságért. 

1. Egyrészt amíg cuki képeket nézegetünk, az agyunk hátsó polcaira száműzhetjük a jelenetet, amikor a főnök mindenki előtt kioktatott minket.

2. Fiókban alvó kisbabák képeinek szemlézgetése közben elandalodva gondolhatunk az otthon chipset zabáló kamaszra, akinek zoknijaitól bűzlik a lakás.

3. Ha azt látjuk, hogy egy jámbor tekintetű labrador megadóan szoptat egy elárvult vízilovat, belénk fészkelhet a gondolat, hogy az önzetlenség nem ismer határokat, és minket is szerethet valaki szívből, igazán.

4. A világ legrondább halát nézegetve újra képesek lehetünk beleszeretni a férjünkbe. (Na jó, ennek nem tudok ellenállni, megmutatom. Félreértések elkerülése végett, az alábbi kép a világ legrondább halt ábrázolja. Nem az uramat!)
 

5. Egy cukker videó annyira felszabadítóan hathat ránk a napi stresszben, hogy az örömhormon felszaporodása elnyomja a kínzó lelkiismeret furdalást, amit amiatt a tábla Tibi csoki miatt érzünk, amelyet elszopogattunk az integető fókák bámulása közben.

6. Amikor pedig lifegő kutyapofikat csodálunk vagy elidőzünk a grumpy cat képei fölött, nem is érezzük annyira fontosnak, hogy még a héten bejelentkezzünk a kozmetikushoz vagy megvásároljuk a csodásnak ígérkező bőrfeszesítőt.

Azon is érdemes elmerengeni, miért szerepelnek Cukisztánban mindig kisállatok, nagyobb állatok kicsiny kölykei, illetve hurkás kisbabák. Miért ne lehetne cuki egy nagydarab, ötvenéves pék vagy egy szatyrokat cipelő, túlsúlyos bérszámfejtő? Képzeljük csak el az alábbi képeket:

- Hapcizó sünik helyett Béla bácsi tüsszent egy embereset - zsebkendő használata nélkül.
- Játékmackóra hasonlító kiskutya helyett a jetivel megszólalásig (sőt azon túl is) hasonlatos Géza szomszéd.
- Tündéri ruhába öltöztetett mókuskák helyett mókuskának öltöztetett hentes.
- A lépcsővel küzdő kutyakölykök helyett a kocsma lépcsőjén lebucskázó, már nem szomjas törzsvendég.

Hát nem cuki???

Tovább

Úszd meg az iskolakezdést fillérekből!

images_4.jpg

Lányok, Asszonyok Csatasorba!

Ahogy nyilván ti is szembesültetek vele: hamarosan kezdődik az iskola. Ez önmagában jó hír lenne, hiszen ki a fene bírja már idegekkel és anyagilag a gyermekek két és fél hónapos pesztrálását / táborba való deportálását / ide-oda történő fuvarozását / lepasszolását?!

Az érem másik oldalán viszont megcsillan az iskolakezdéssel járó beszerzések, pótlások, befizetések réme. És bár jól tudjuk, hogy a könyvek az első három osztályban ingyen járnak, azért nekünk, öreg harcosoknak ez a tétel tovább súlyosbítja az egyébként is tetemes beszerzendők listáját. (Mi viszont - a még öregebbekkel szemben - a gyermekeink által megtapasztalhatjuk a hon- és népismeret órák bölcsességét, a hit- vagy erkölcstan órák igazságát, illetve a mindennapos testnevelés áldásos hatását az iskolafolyosó vakolatára.)
Ami a felszerelést illeti, érdemes előre megfontolt szándékkal megkeresni a kiskapukat, amelyekkel olcsóbban megúszhatjuk a dolgot. Íme, egy kis útmutató!

Írószerek

Amennyiben nem kaptunk egy szép kis listát a beszerzendő írószerekről, érdemes a lehető legkisebb rossz felé tendálni. Sokáig úgy gondoltam, a rotring praktikus, mert csak a belét kell cserélni. Fiúgyermekem enyhén görcsön írásmódja azonban nem csak a papírt lyuggatta ki oldalanként 12-szer, de a naponta háromszor cserélt belet is ripityára törte 3-4 perc alatt. Maradt tehát a hagyományos cerka. Ebből a hajlékonyabb fajtát ajánlom, mert az osztódással szaporodik. A tollal csak a kitűnő tanulók szülei tudnak spórolni, akiknek elég a klasszikus íróeszköz. Akinek azonban a gyermeke 25-nél többször érzi úgy, hogy elírt valamit a dolgozatban, annak ajánlom a radírozós fajtát. Színesekkel nem érdemes bajlódni, tökéletesen megfelelnek a tavalyról maradt csonkok és a padszomszéd négyemeletes tolltartójának feleslegesnek látszó darabjai.

Táska

Kardinális kérdés. Jóérzésű szülő könnyen beleesik abba a hibába, hogy az ártatlan gyermek gerincének védelmében ergonomikusan kialakított, puha háttámaszos, 28 rekeszes, periszkópos és önkioldós iskolatáskát vásárol áruhitellel. Aztán amikor ezen szülő megpillantja a gyermekét a fent említett csodát a lehető legasszimetrikusabb tartással, fél kézzel a porban húzgálni, netán vidáman rugdalni, ráébred, hogy ismét alábecsülte a kiskorút. Táskának tehát tökéletesen megfelel a nagypapa kis utazóbőröndje, saját, iskoláskori aktatáskánk (műszőr borítással a fogantyúján, nehogy felsértse a kezünket), illetve egy jól szabott sátorponyva. 

Füzetek

Alsó tagozatos szülők figyelem! A csíkozás nagyon nem mindegy, nehogy már egy harmadikost megszégyenítsünk egy első osztályos sortávolsággal! A legjobb, ha az érintett nebulót nem is visszük magunkkal a beszerzőkörútra, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy neki csak a minyonos/focistás irka fog tetszeni. Amelyből persze nem egyet, hanem minimum tízet kell beszerezni - hozzá illő tolltartóval, radírral, uzsonna- és gyümölcsös dobozzal. Külön rekesszel a banánhéjnak. Ha mégis magunkkal kell hurcolni az érintettet, legyünk résen, és amíg a gyereket elküldjük a fánkokat végigfogdosni, suttyantsunk be 30 darabot az áruház saját márkás vagy noname füzeteiből a kosárba! Pénztártól való távozás után pedig bátran elmesélhetjük a kiskorúnak, hogy csak ilyenek voltak. Reklamációnak pedig helye nincs!

Tornafelszerelés

Ez az a tétel, amelynél meglehetősen nagy a fluktuáció. Nem csak azért, mert amikor naivan megvesszük a tornacsukát júliusban a leértékelésen, nem számítunk arra, hogy szeptember elsejéig 4 számmal lesz nagyobb a gyermek lába. Az erős változásoknak az az oka, hogy a kiskorúak többségét egyáltalán nem zavarja, ha a saját, Barcelona feliratú pólója helyett egy Arzenal logós macinacit visz haza. (Lányoknál ugyanez minyonnal és hercegnővel.) Egy idő után a bölcs szülő a tornazsáknak már nem a tartalmát, csupán a benne található darabok mennyiségét ellenőrzi. Sőt, ha kellően smucigok vagyunk a beszerzésnél, egy-két jobb darabra is szert tehetünk a cserék által. Ezeket érdemes diszkréten kínaival pótolni.

Egyéb csecsebecsék

Asszonyok! Álljatok ellen! Mind a műanyag kulacsot tartó műanyag kulacstartó táska, mind a tízdarabos ecsettál készlet, mind a pohárrá alakítható tükrös fésű nélkül lehet élni. És kell is!

Tovább

6 trükk, amelyekkel méltósággal viselheted az izzadást

sweating3.jpg

Kedves Lányok, Asszonyok, sőt Urak!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én úgy érzem, ezen a nyáron mintha jó 15-18 fokot emelkedett volna az átlaghőmérséklet. Valahogy úgy tűnik, mintha néhány nap kivételével szinte hónapok óta 38 fok lenne, a szó legszorosabb értelmében vett gatyarohasztó (bocs!) hőség. 

És éppen ez az ún. gatyarohasztás az, ami a kánikula egyik legsúlyosabb problémáját okozza: az izzadást. Izzadni ugyanis ciki. Talán csak Stallonénak állt jól a gyöngyöző felsőtest - Rocky Balboa tréningnadrágos edzései után. Csajok közül Cindy Crawford aerobik videóját emelném ki 1990-ből. Cindy becsülettel bemutatta a zsírégetés fortélyait és izzadt is, de rejtélyes módon nem úgy, mint én, miközben követni próbáltam, hanem, mintha csak hazalibbent volna egy fárasztó thai masszázs után. Finoman és nőiesen.

De lássuk be, nem mindenki tud ilyen visszafogottan gyöngyözni. Elég ha csak a hetes busz délutáni közönségére gondolunk, és a Rocky-Cindy álompáros eszményképe máris átadja a helyét a varacskos disznó- berni juhászkutya kombónak - annak minden velejárójával együtt.

Itt az ideje tehát, hogy hathatósan lépjünk fel az izzadás, mint esztétikai kategória ellen. Lássuk, mit tehetünk, ha ki szeretnénk lépni a "vizuális és egyéb érzékszervi katasztrófa" szerepkörből!

1. Le a szőrrel!

Szerintem sok nőtársammal egyetértünk abban, hogy a szőr kifejezetten férfias tud lenni a mellkason, az arcon, a lábon. Mármint a férfiakon. Nőkön valahogy elveszti a vonzerejét. Ráadásul megül rajta az a szemtelen izzadtságcsepp és látványossá válik. Ha tehát el akarjuk kerülni a negyveneseknek egyébként nem idegen látványt, amint 20-tól 80-ig minden felül kapaszkodó nő hónaljkutyát villant a körjáraton, szőrtelenítsünk! Ez enyhíteni fogja az izzadás és a vele járó illatfelhő mértékét is. (Férfiaknál nem ragaszkodom a szőrtelenítéshez, ők oldják meg másképp a csöpögős prém problémáját.)

2. Éljen az alumínium- és az alkoholtartalom!

Esküszöm, semmi bajom a természetessel és a bioval, sőt ha lehet, én is igyekszem "mentes" lenni, de lássuk be, az augusztusi izzadás fittyet hány a környezet- és bőrbarát dezodorokra. Ezt tapasztalatból tudom. Felvitelük után mintegy 15 perccel kezd erősen csöpögni a hónalj. Ezzel szemben viszont a jó öreg alumínium olyan hatásosan eltömíti a pólusokat, hogy azokon egy árva verejtékcsepp sem képes átküzdeni magát. Majd más téren megpróbálom minimálisra szorítani az ökológiai lábnyomon, addig is éljenek a kemikáliák!

3. Csak óvatosan a nagy mozdulatokkal!

Kánikulában sokan beleesünk a mozgás csapdájába. Hajladozunk, felnyúlunk, bátrabbak akár karkörzést végeznek... és mi az eredmény? Kivillanó lavórméretű folt a hónalj alatti ruharészleten. Nem szabad ennyit ficánkolni! Hőségriadó idején az egyetlen tolerálható pozíció a szorosan az oldalvonalhoz préselt kar. Persze előfordulhat, hogy ezzel a pozitúrával beindítjuk az ördögi kört: minél jobban préselünk, annál jobban izzadunk, amitől zavarba jövünk és még jobban izzadunk, tehát még erősebben préselünk... azt hiszem, ez már innentől filozófiai kérdés.

4. Előre a gardrób szelektálásának útján!

Biztos észrevettétek már, hogy vannak bizonyos ruhadarabok, amelyektől már akkor is izzadunk, ha csak rájuk nézünk. Nos, ezektől érdemes minél előbb megszabadulni. Úgy tapasztalom, hogy a nylon anyagokba alapvetően beépítettek egy ún. szaunafunkciót, amely alól csak Erzsi néni mentesül, aki a műanyag otthonkája alá még egy kombinét is beszorít - szintén nylonból. Vagy ki tudja? Még nem szagolgattam közelről Erzsi nénit.

5. Biztos, hogy húslevesre vágysz Erős Pistával?

A kánikula erősen rányomja a bélyegét az étkezésre is. A hetedik próbálkozás után kénytelenek vagyunk rájönni, hogy az említett Erős Pistás, forró marhahúsleves vagy a chili con carne gyakorlatilag izzadás-cunamit képes generálni, így ideális étek mondjuk januárban. Augusztusban kész atomtámadás. Ezzel nincs is gond, jöhetnek a könnyű saláták, gyümölcsök, italok... csak az a baj, hogy a Nutella nyáron sem izzaszt.

6. Végső megoldás

Ha szőrtelenek vagyunk, telenyomtuk magunkat alumíniumos spray-vel, cövekként szorítjuk a karunkat, kizárólag pamutruhában mutatkozunk, miközben salátaleveleken élünk, és még mindig izzadunk.... nos, akkor nincs más megoldás, mint sztoikus nyugalommal tűrni, ahogy a patakok csordogálnak rólunk. Van annak bája, ha átadjuk magunkat a rettenetnek és csendes megadással fövünk. A saját levünkben. 

 

Tovább

Bárkiből lehet Hosszú Katinka!

tumblr_miw39xqcxu1s3ct6no1_500.jpg

Drága Sportbarátok!

Percekkel ezelőtt rágtam le az utolsó körömdarabkámat is, Hosszú Katinka második kazanyi világbajnoki címét végigdrukkolva. Amikor pedig a Magyar Televízió szívtelen riportere hosszú percekig faggatta a láthatóan járásképtelen Katinkát, azért szorítottam, hogy az úszófenomén kibírja ezt a megpróbáltatást is. (Mondjuk, az is megfordult a fejemben, hogy Shane talán hátulról, képen kívül elgáncsolhatná a kíméletlen fiatalembert, de Katinka van annyira profi, hogy ha kell, oxigénpalackkal is képes interjút adni, és megválaszolni az olyan szellemes kérdéseket, mint "milyen érzés világbajnoknak lenni?", "nagyon elfáradtál?" és "gondoltad volna?".)

Szóval, ismét elájultam Katinkától, aki 26 évesen az első olyan versenyző, aki egy időben tartja a világcsúcsot rövid pályán, mindhárom vegyes úszó számban. Persze tudjuk, hogy egy bizonyos amerikai internetes oldal meglebegtette, hogy ilyen eredményeket csakis doppinggal érhetett el, de én váltig azt állítom, hogy bárkiből lehet Hosszú Katinka! Nem olyan nagy ördöngösség az, csupán egy viszonylag egyszerű edzéstervet kell következetesen végigvinni. Íme!

Hétfő

Kétórás szárazföldi bemelegítés: egy kisebb traktor elhúzása gyorsúszó kartempókkal. 4-5 óra a vízben: mellúszás lábmunkájának kidolgozása, hátul összekötözött kezekkel. A végén ráadás: ugyanez a parton. Vacsora: békalencse.

Kedd

Bemelegítés a vízben: a 4 fokos medencevíz felmelegítése kizárólag a mozgás által termelt hővel, 29 fokra. Edzésmunka a pillangóra koncentrálva: 3 óra hullámmozgás - nehézbúvár felszerelésben. Vacsora: vízisikló.

Szerda

Könnyű kis belemelegítés a parton: Katie Ledecky testi erővel történő visszatartása a fejesugrástól. 4 órás vizes feladat: addig a víz alatt maradni, amíg a magyar szinkronúszó tagjai válogatott hibátlanul össze nem hozzák a teljes sminkjüket. Vacsora: rántott fogas - kabáttal.

Csütörtök

Komolyabb szárazföldi edzés: Vajna Tímea bevásárlókörútjának lefutása. A vízben kis könnyítés: 80 hossz hátúszás - a fel nem töltött, frissen meszelt medencében. Levezetésképp szaunázás másfél órás bent töltött etapokban. Vacsora: szardínia dobozzal.

Péntek

Bevezetésként egyórás szkanderezés Fekete Lacival, reggeli után. Később a gyorsúszás kidolgozása, felépítése: videóprojektorral vetített verseny a francia TGV vonattal a Párizs-Brüsszel útvonal távján. Vacsora: repülőhal - még a levegőben.

Szombat

Könnyű, 6 órás mentális edzés: a Ficánka úszóiskola óvodás növendékeinek oktatása - az 1,80-as vízben. Vacsora: százkarú polip.

Vasárnap

Pihenőnap az erdőn a favágókkal. Vacsora: kimarad.

Hát, ennyi. Hétfőtől ugyanez - 20 éven át. Garantálom, hogy egy ilyen egyszerű módszerrel bárkiből lehet Hosszú Katinka!   

 

 

Tovább

40azuj30

blogavatar

Miért kéne egy negyvenes nőnek együgyű önsegítő könyvekből és Coelho-n nevelkedett közhely-gyűjtőktől megtudnia, hogy "csak az számít, ahány évesnek érzed magad", mert "sosem késő harcolni a boldogságért"? Ugyan csajok, nehogy komolyan vegyük magunkat...

Legfrissebb kommentek